De avond startte met een presentatie over wat een Duurzame Wijk inhoudt. En wat het wonen in zo’n wijk voor u kan betekenen. De kernboodschap is dat we op dit moment geen verplichtingen opleggen, maar juist samen willen bekijken waar ondersteuning nodig is op weg naar een aardgasvrije wijk. In eerste instantie ligt de focus in een Duurzame Wijk op isolatie van de woning. Er is namelijk op dit moment nog niet bekend wat de alternatieve warmtebron wordt in Doorn Zuidoost. Tot we daar meer over weten is isoleren een goede eerste stap. Het verhoogt het wooncomfort, en bespaart energie. En dat is goed voor de energierekening!
De eerste stap is het krijgen van inzicht in de woning, zodat iedereen weet wat er aan zijn woning moet gebeuren. Daarom organiseren we in een Duurzame Wijk activiteiten waarbij men kennis kan opdoen en delen. Daarnaast biedt de Duurzame Wijk ondersteuning bij het maken en uitvoeren van isolatieplannen. Persoonlijk en laagdrempelig contact is het uitgangspunt. Verduurzamen is echt een gezamenlijk opgave: u hoeft dit niet alleen te doen! De gemeente en uw buren kunnen u daarbij helpen.
Na de presentatie werden er veel goede en kritische vragen gesteld. Bijvoorbeeld over de subsidiemogelijkheden, keuze voor deze wijk als Duurzame Wijk en wie in de toekomst de beslissing maakt welke warmtebron er in de wijk komt. Deze vragen en bijbehorende antwoorden zijn samen met andere eerdere gestelde vragen terug te vinden op de vraag-en-antwoord-pagina.
Na de vragenronde gingen we in groepjes uit elkaar en kreeg iedereen de ruimte om na te denken over hoe duurzaam de eigen woning is. Door middel van het plakken van gekleurde stickertjes op huisjes kwamen de gesprekken goed op gang. Buren deelden ervaringen en kennis met elkaar en tijdens de borrel werd er nog gezellig nagepraat. Zo was deze eerste bijeenkomst een goede opstap voor de volgende bijeenkomst op dinsdag 14 mei, waar we samen bepalen welke activiteiten het komende half jaar worden opgepakt.