Je kunt uiteraard zelf een afspraak maken bij het Energiecentrum Grijs naar Groen, maar de gemeente organiseert ook excursies. Zoals op 5 november, met een groep van zo’n twintig bewoners uit Driebergen, Leersum en Amerongen. Het was koud, maar gelukkig hadden de deelnemers zich warm getrapt op de fiets: een goed begin!
Na een welkomstwoord door projectleider Gwendolyn Graman, gaf directeur Kees Bakels een presentatie over warmtepompen en laag temperatuur verwarming. Hij ging in op de techniek, verschillende soorten warmtepompen en de voor- en nadelen. Er kwamen veel vragen uit het publiek, waaronder ook enkele sceptische geluiden over de toepasbaarheid in bestaande woningen.
Kosten convectoren verrassend laag
Verrassend was dat de kosten voor het vervangen van oude radiatoren door convectoren relatief laag bleken. Hiermee kan op simpele wijze, tegen relatief lage kosten al de woning voorbereid worden op lage temperatuur verwarming. En dat zonder ingrijpende verbouwing van de vloer.
Goede installatie voorkomt geluidsoverlast
In de demoruimte konden deelnemers verschillende buitenunits van warmtepompen bekijken en het geluidsniveau ervaren. Potentieel geluidsoverlast is een veelgehoorde zorg. Kees legt uit hoe verschillende modellen en slimme instellingen in de machine het geluid tot onder de geluidsnormen brengt. Een goede installatie is cruciaal om overlast te voorkomen. Ook waren er verschillende vloerverwarmings- en convectorsystemen te zien. Door de verschillende oplossingen opgesteld te zien zijn, kun je een goed beeld vormen voor je eigen woning.
Breng dit jaar nog een bezoek!
Tot slot een tip voor bewoners met verduurzamingsplannen: bezoek dit jaar nog het Grijs naar Groen energie centrum. Volgend jaar gaat de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (IDSE) omlaag, dus profiteer nu nog van de voordelige regeling bij de oriëntatie op warmtepompen en andere duurzame oplossingen.