‘Duurzame wijk’ komt voort uit de Transitievisie warmte die de gemeente afgelopen zomer heeft vastgesteld. Daarin staat dat acht startwijken zich gaan voorbereiden op de overstap van aardgas naar duurzame warmte. Het gaat dan bijvoorbeeld om het beter isoleren van gebouwen. Het idee is dat gebouweigenaren samen maatregelen nemen aan hun woning of gebouw om het gebruik van aardgas te verminderen. De gemeente neemt hierin het initiatief. De voorbereiding op aardgasvrij combineren we waar dat mogelijk is met andere duurzame activiteiten, zoals het vergroenen van tuinen of het opvangen van regenwater.
Maarn en Driebergen
Dit voorjaar beginnen we in Maarn (Driesprong / De Hofjes) en Driebergen (Wildbaan/Dennenburg). Binnenkort worden inwoners, gebouweigenaren en andere partijen die actief zijn in de wijk benaderd. We gaan in gesprek over hoe we aan de slag willen en wie er mee wil doen. Dit betekent niet dat andere inwoners nog niet aan de slag kunnen. Tijdens bijvoorbeeld natuurlijke momenten, zoals de vervanging van een CV-ketel of de verbouwing van een woning, wil de gemeente bewoners helpen de juiste concrete stappen te zetten naar aardgasvrij.
Wethouder Rob Jorg: “Isoleren is vanwege de stijgende gasprijzen relevanter dan ooit. In Nederland nemen we op termijn afscheid van aardgas. Dit geldt ook voor onze gemeente. De bedoeling is dat we in 2050 niet meer koken en verwarmen met aardgas. De overstap naar een aardgasvrije gebouwde omgeving noemen we de warmtetransitie. Deze overstap is noodzakelijk om de uitstoot van CO₂ terug te dringen, zoals landelijk is afgesproken in het Klimaatakkoord.”