Via naden en kieren kan koude lucht de woning inkomen. Zonde als je die juist probeert te verwarmen. Kieren en naden kunt u eenvoudig dichten met bijvoorbeeld tochtstrips en kit. Niet alleen scheelt dit energie maar vaak voorkomt u hier ook vervelende tocht mee.
Lees meer over kierdichting op: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/naden-en-kieren-dicht.
Referentiewoningen
Bij de referentiewoning kan de kierdichting van de woning vooral worden verbeterd bij de voordeur en bij de CV-ketel. De afvoer van een oude ketel is nog (open) aanwezig. Ook tussen de afvoer en het dak zijn kieren aanwezig. Bij een moderne gesloten (goed onderhouden en geïnstalleerde) CV-ketel is deze extra ventilatie onnodig en geeft warmteverlies.
Bent u zelf niet zo handig? Misschien is er een buurman of buurvrouw die u kan helpen. Of wilt u zelf iemand helpen? Laat het ons weten via
duurzamewijk@heuvelrug.nl
Is deze maatregel nodig?
Kierdichting is alleen noodzakelijk bij concept 2 en 3. Kierdichting is echter vaak heel eenvoudig zelf uit te voeren en de benodigde materialen zijn relatief goedkoop. Daar staat tegenover dat u flink kunt besparen op de energierekening doordat er minder warmte weglekt en u vaak de thermostaat een graadje lager kan zetten omdat de woning warmer aanvoelt. Het is dus ook bij concept 1 aan te raden om kieren en naden te dichten.
Wat kost het?
Afhankelijk van wat er al gedaan is en of u de werkzaamheden zelf uitvoert of laat uitvoeren liggen de kosten tussen de € 370 en € 2.700 voor een gemiddelde woning. De terugverdientijd is gemiddeld korter dan 3 jaar voor doe-het-zelvers en meer dan 15 jaar bij laten uitvoeren.