Met deze warmtebeelden is in kaart gebracht waar huizen goed en minder goed geïsoleerd zijn en waar de warmte
‘weglekt’ uit het huis. Op de beelden zijn relatieve warmteverschillen te zien. Hierdoor kan het lastig zijn om de beelden goed te interpreteren. Het ziet er bijvoorbeeld heel anders uit als er een stuk van de (koude) hemel op het beeld staat, dan als alleen de woning in beeld is. Gelukkig kon Ruud helpen met het interpreteren van de beelden, en is er toch veel kennis opgedaan en uitgewisseld tijdens de wandelingen.
Zo zijn er grote verschillen te zien tussen de woningen met nieuw HR++ glas en oud(er) dubbelglas. Zie ook de foto hieronder, waar het glas aan de linker kant ouder is dan het glas aan de rechterkant. Oud dubbelglas vervangen voor HR++ glas kan veel energie besparen.
Tijdens de bijeenkomst op 16 april zullen we na gaan of er in de wijk veel interesse is om het glas te
vervangen, en of dit mogelijk met een groep inwoners gezamenlijk ingekocht kan worden.
Er is op de warmtebeelden ook te zien dat er bij veel woningen warmte weglekt bij de voordeur. Om dit te voorkomen is een nieuwe voordeur eigenlijk de beste oplossing, maar het lekken kan ook verminderd worden door een tochtstrip te plaatsen (of een oude tochtstrip te vervangen) of door een isolerend gordijn aan de binnenzijde voor de voordeur op te hangen.
Daarnaast lijkt het er op de warmtebeelden ook op dat er energie kan worden bespaard als de erkers, die veel in de wijk te zien zijn, beter geïsoleerd worden. We gaan onderzoeken of we een onafhankelijk adviseur kunnen inschakelen om een advies te geven hoe dit het beste kan worden aangepakt.
Doordat het de middagen voor de warmtewandelingen zonnig is geweest, is het lastiger om iets over de spouwmuurisolatie te zeggen. Het is op de warmtebeelden moeilijk te zien of de gevel warmte vanuit de woning doorlaat, of dat hij door de zon is
opgewarmd.
