Zoals het er nu voor staat, is het zeer onwaarschijnlijk dat waterstof in onze gemeente als warmtebron gaat worden gebruikt.
Vrijwel alle waterstof die in Nederland wordt gemaakt is grijs. Dat betekent dat er bij de productie CO2 vrijkomt, die in de atmosfeer terecht komt. Het wordt gemaakt met fossiele brandstoffen. Deze vorm van waterstof is niet duurzaam en daarom sowieso geen alternatief voor aardgas. We kijken daarom alleen naar groene waterstof.
Tijdens de productie van groene waterstof gaat relatief veel energie verloren. Om groene waterstof te maken wordt water omgezet in waterstof met behulp van een groene energiebron (bijvoorbeeld wind- of zonne-energie). Hierbij komt geen CO2 vrij maar er gaat wel energie verloren, ongeveer 25%. Ten tweede gaat er ook bij de opslag en transport van de waterstof energie verloren (ook ongeveer 25%). Aan het einde van dit proces blijft ongeveer de helft van de energie, die je er in eerste instantie in hebt gestopt, over. Als je dit vergelijkt met een systeem waarbij de groene stroom direct wordt gebruikt in een woning in combinatie met een warmtepomp, dan is dat systeem zo’n 5x efficiënter.
Naast het feit dat groene waterstof niet efficiënt is, is groene waterstof in Nederland ook nog eens schaars en dat zal naar verwachting ook zo blijven. Het is daarom slim alleen waterstof te gebruiken als er geen andere duurzame alternatieven zijn. Er wordt nu verwacht dat de waterstof die er is als eerste naar de zware industrie gaan, gevolgd door de transportsector. Als er dan nog wat overblijft zal dit wellicht gebruikt kunnen worden voor het verwarmen van gebouwen. Dit zijn dan alleen die gebouwen waarvoor geen andere mogelijkheid is, zoals Rijksmonumenten die niet geïsoleerd kunnen worden. Voor andere gebouwen zijn er, zoals hierboven beschreven, namelijk veel efficiëntere systemen.
Tenslotte zou het transport van waterstof via het al bestaande aardgasnetwerk lopen. Voor gebruik in de woning zal dan het hele netwerk moeten worden aangepast. De koppelingen moeten beter worden afgedicht, aardgasresten moeten uit de leidingen worden gewassen en de installaties in de woningen moeten worden vervangen. Dit is alleen rendabel als iedereen in een wijk op waterstof overstapt.
Hoewel de kans heel klein is dat waterstof de warmtebron voor de toekomst wordt, houden we ontwikkelingen wel in de gaten. Als er een oplossing zou komen voor de schaarste en het energieverlies zouden we de optie kunnen verkennen. Voor nu blijft de focus van de Duurzame wijk op isoleren liggen. Ook bij waterstof als warmtebron vermindert goede isolatie namelijk het energieverbruik en de energiekosten.
Kijk voor meer informatie over waterstof als warmte-oplossing op Milieu Centraal.