Milieubeleid van de Baak
De Baak, trainingsinstituut voor ontwikkeling en leiderschap, beschikt over meerdere accommodaties, waaronder de accommodatie op landgoed De Horst in Driebergen.
Het milieubeleid van de accommodaties rust op vijf pijlers, te weten:
1. Het beperken van energiegebruik en daardoor die van fossiele brandstoffen
2. Het minimaliseren van het watergebruik
3. Het gebruik van materialen die in de life cycle het milieu zo min mogelijk belasten
4. Het beperken van afvalstromen, optimale afvalscheiding
5. Het beperken en compenseren van CO2-uitstoot
Groen en Duurzaam: op landgoed De Horst hebben wij het groenste congrescentrum van Midden-Nederland
Als het groenste congrescentrum van Midden-Nederland zijn we trots op onze inzet voor duurzaamheid en milieubewustzijn. Ons landgoed is omgeven door 23 hectare prachtige natuur, waardoor het de ideale setting is voor een groen congres. We implementeren energiezuinige faciliteiten, recyclen waar mogelijk en streven naar milieuvriendelijke praktijken in al onze activiteiten. Bij Landgoed de Horst kun je met een gerust hart genieten van jouw congres, wetende dat je bijdraagt aan een betere wereld. Hoe we dat doen? Hieronder lees je meer over onze duurzame activiteiten.
Green Key keurmerk

Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de toeristische en zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist. De Baak Landgoed de Horst en Hotel de Baak Seaside hebben het Green Key keurmerk en voldoen aan de gestelde eisen voor het gouden niveau.
CO2 Footprint
De Baak kijkt continu hoe wij onze CO2 uitstoot kunnen reduceren. Wij gebruiken hiervoor de CO2 footprint. De impact van De Baak B.V. met aftrek van de reeds gecompenseerde hoeveelheid CO -uitstoot bedraagt 372,89 ton CO2. Geïnteresseerd in de gehele rapportage? Deze is opvraagbaar.
Nieuwbouw Landgoed de Horst
Voor de nieuwbouw op Landgoed de Horst gebruiken we duurzame bouwmethoden en hergebruiken we materialen. We hebben een actief milieubeleid en streven ernaar de richtlijn ISO 26000 (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) te hanteren.
Duurzame inkoop
Bij de inkoop van onze producten houden wij ons aan duurzame inkoopcriteria. Overall geldt dat wij spaarzaam om willen gaan met middelen, of dit nu papier, energie, kantoorartikelen, eten of drinken betreft.
Papier en disposables
Zowel in het leerbedrijf als in de accommodaties is digitalisering het uitgangspunt. Daar waar wij (nog) papier gebruiken is dat gerecycled. Disposables in restaurant en keuken zijn van bamboe, palmblad, suikerriet en/of gemaakt van materiaal uit reststromen van zetmeel en mais. Disposable glazen zijn PLA glazen gemaakt uit delen van de maisplant.
Energie
De Baak betrekt 100% groene elektra, windenergie met SMK keurmerk en gecompenseerd "groen" gas. Vanuit de eisen van het keurmerk Green Key wordt het waterverbruik zoveel mogelijk beperkt door de uitstroom te reguleren.
Voedingsmiddelen
Wij streven naar een gebruik van 100% duurzame inkoop (biologisch/mvo/fairtrade) van onze Food & Beverage producten. Het huidige percentage ligt op 86%.
Leveranciers
Wanneer het kan, kiezen wij bewust voor leveranciers uit de directe omgeving van onze vestigingen. Daarnaast clusteren we zoveel mogelijk de te bestellen eenheden om de bestelfrequentie te verlagen. Zo dragen we bij uit aan het reduceren van CO2 uitstoot.
Wat is de opvatting van de Baak over haar rol in de samenleving?
De Baak staat midden in de samenleving en wil van betekenis zijn voor deze samenleving. De Baak wil discussieleider zijn als het gaat om maatschappelijke thema’s. Zodoende wil de Baak ook bijdragen aan de discussie over en ontwikkeling van duurzaam ondernemen.
De Baak kan haar klanten de benodigde kennis, vaardigheden, houding, inzichten, waarden en ervaringen meegeven. Ook kan de Baak zowel haar klanten als haar medewerkers bewust maken van hun persoonlijke rol in en invloed op de samenleving en in hun rol als onderdeel van de organisatie waar zij werken. De Baak kan zo een rol spelen in het ontwikkelen van kennis over maatschappelijk verantwoord ondernemen door enerzijds een voortrekker te zijn op het gebied van duurzaamheid in de interne organisatie en haar eigen ervaringen met bijvoorbeeld het gebruik van duurzame producten te delen. Zo creëert de Baak ook nieuwe leerervaringen.