Submenu

Azc Leersum

11-12-2024
32 keer bekeken 0 reacties

Azc Leersum is gevestigd in het voormalig revalidatiecentrum 'de Hoogstraat' en is sinds 1989 operationeel voor de opvang van asielzoekers. Het kantoorgebouw is het voormalig onderkomen van minister-president Colijn. Azc Leersum is een van de eerste opvanglocaties in Nederland.

In 2024 is het 35 jaar geleden dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor het eerst vluchtelingen huisvestte in Leersum.

Het COA zet in op duurzaamheid: dat sluit aan bij de interne ambities. Of het nu gaat om HR, inkoop of huisvesting: elke unit binnen het COA heeft te maken met (aspecten van) duurzaamheid. Voorbeelden hiervan zijn groene leasecontracten, social return bij aanbesteding en meer diverse flora als bijdrage aan behoud van biodiversiteit bij het ontwikkelen van opvanglocaties. Deze ontwikkelingen komen voort uit de intrinsieke ambitie om stappen te zetten op dit vlak en zo maatschappelijk bij te dragen.

Duurzaamheid is ook een belangrijke randvoorwaarde wanneer opvanglocaties ontwikkeld worden. Zo worden er onderhoudsvriendelijke bouwmaterialen gebruikt en een laag energiegebruik gerealiseerd. Locaties moeten ook na vertrek van het COA nog goed te gebruiken zijn.  

Het COA wil zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken en waar mogelijk bijdragen aan het milieu. Dit is uitgewerkt in 5 thema’s:

  • Circulariteit: minder verbruik van spullen, meer hergebruik en minder restafval. Elk jaar 10% minder restafval dan het jaar ervoor (in 2021 15%).
  • Energieverbruik: minder energieverbruik, en de overgang van grijze naar groene stroom. Elk jaar 10% duurzamer (minder en hernieuwbaar) energieverbruik dan het jaar ervoor (in 2021 15%)*.
  • Hernieuwbare energie: het zelf opwekken van groene stroom, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Minimaal 500.000 kWh op bestaande locaties per jaar en op alle herontwikkelingslocaties.
  • Vervoer: minder uitstoot van broeikasgassen door minder of ander vervoer van asielzoekers, medewerkers en goederen. Elk jaar 10% minder CO2-uitstoot dan het jaar ervoor (in 2021 15%).
  • Huisvesting: het duurzaam bouwen en beheren van gebouwen en het vergroten van de biodiversiteit op locaties.

*Zowel op bestaande als bij nieuwe locaties worden maatregelen getroffen om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Zo wordt nu op alle locaties de verlichting vervangen door led. Bij nieuwbouw worden naast de installatie van zonnepanelen en warmtepompen ook verbruiksbeperkende maatregelen getroffen zoals:

  • Hoge warmte-isolatie van de gebouwen
  • Betonkernactivering: de complete betonconstructie (wanden en vloeren) wordt gebruikt om de temperatuur op peil en stabiel te houden
  • CO2-gestuurde ventilatie: als er weinig mensen aanwezig zijn gaat de ventilatie omlaag, als er veel mensen zijn gaat de ventilatie omhoog (mensen produceren CO2)
  • Afwezigheidsdetectie: verlichting gaat uit als bewoners of medewerkers de ruimte verlaten
  • Beperking van het gebruik van warm water: na enkele minuten stopt de toevoer, zowel bij het douchen als in de keuken

Ook in Leersum worden bij renovatie en nieuwbouw deze maatregelen doorgevoerd.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen