Dit is een variant op de bekende Repair Cafés waar inwoners gratis kapotte gebruiksitems kunnen laten repareren door deskundige vrijwilligers. In dit specifieke Repair Café werden niet alleen de kapotte apparaten, die door de leerlingen van thuis meegenomen waren, gerepareerd. De leerlingen gingen ook zelf aan de slag.
De bijeenkomst startte in het leslokaal van meester Cees. Hier luisterden 22 leerlingen uit groep 8 naar een korte toelichting door Harry Ruijs, coördinator van het Repair Café in Amerongen. Want wat is een circulaire economie en waarom is dat belangrijk? Daarna nam wethouder Karin Oyevaar het woord. Zij gaf uitleg waarom reparatie van spullen de komende jaren steeds belangrijker wordt. Daarna vertrokken leerlingen en vrijwilligers naar het technieklokaal. Onder het motto ‘geen woorden maar daden!’ ging iedereen direct aan de slag. Hierbij werd door vrijwilligers regelmatig gewezen op een van de belangrijkste principes bij het repareren: eerst nadenken, dan pas alles uit elkaar halen. Want zoals een van de vrijwilligers zei: ‘Het is niet nodig een stofzuigermotor helemaal uit elkaar te halen als de slang verstopt zit.’ Dat is natuurlijk waar, maar een stuk minder leuk dan de hele stofzuiger uit elkaar halen…
Gelukkig moest dat wel gebeuren met een papierversnipperaar waar een zekering van doorgebrand was. De zekering werd vervangen en onder applaus van iedereen werd er weer enthousiast gesnipperd.
Ook het aanleren van meer basale reparatievaardigheden, zoals het aanzetten van een knoop en het plakken van een band, bleken populair. Daarnaast leerden de leerlingen de verschillende lijmsoorten toepassen. Schoenen, servies en houten speelgoed werd vakkundig gelijmd. Een van de leerlingen appte na afloop: ‘Het was superleuk en interessant en we hebben veel geleerd. Jammer dat het zo snel voorbij was. Mijn klasgenoten waren heel positief. De band plakken is heel handig voor volgend jaar.’