‘The Clothing Loop is een initiatief waarmee mensen gemakkelijk kleding kunnen ruilen met anderen in hun buurt. Het is leuk, gratis en duurzaam!’
Onder het motto ‘Swap, Don’t Shop!’ hebben zich inmiddels vele Nederlanders zich aangesloten bij een zogeheten Clothing Loop in hun buurt. Het principe is eenvoudig: eens in de zoveel dagen krijg je een tas met kleding. Daar haal je kleding uit die je leuk vindt en kleding uit je eigen garderobe die je niet meer draagt stop je in de tas. Vervolgens breng je de tas naar de volgende deelnemer. Die zit altijd bij je in de buurt, soms gewoon bij je in de straat. Er zit dus ook een sociaal aspect aan, want je maakt toch altijd even een praatje aan de deur. Of er leuke kleding inzit en of je er wat van je gading uitgehaald hebt.
Zo heb je steeds wat ‘nieuws’ om te dragen en het kost je geen cent! Bovendien is de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën. Dus heeft deelname aan de Clothing Loop niet alleen een positieve impact op je look en je portemonnee, maar ook op het milieu.
Tamara is de drijvende kracht achter de Clothing Loop in Leersum en Amerongen. Ze is hier in 2023 mee gestart en het is zo succesvol dat ze de Clothing Loop voor dameskleding opgedeeld heeft in twee loops: een voor maten XS tot M en een voor M tot XL. En een enthousiaste deelneemster, Kitty, is nu ook een Clothing Loop voor kinderkleding gestart. EnHet wachten is nog op een Clothing Loop voor mannenkleding… Tamara hoopt dat iemand dit in de toekomst op wil gaan zetten. Ook zou het mooi zijn als er Clothing Loops in andere dorpen op de Utrechtse Heuvelrug worden gestart, naast de bestaande loops in Zeist, De Bilt, Woudenberg, Veenendaal, Overberg en Leersum/Amerongen. Maarn heeft inmiddels ook een Clothing Loop, de link naar de website hiervan staat onderaan dit bericht.
Dat de loops in een behoefte voorzien blijkt wel uit de cijfers: inmiddels zijn er meer dan 1.000 loops in Nederland met meer dan 15.000 deelnemers. Nederland loopt wel echt voorop: in totaal doen er 17 landen mee en zijn er bijna 1.300 loops. Waarmee in 2023 bijna 1,2 miljoen kilo CO2-emissies voorkomen en meer dan 580 miljoen liter water bespaard had kunnen worden. ‘Had kunnen worden’ omdat de kledingindustrie natuurlijk niet hierdoor meteen minder is gaan produceren. Maar op de langere termijn zou een dalende vraag naar nieuwe kleding wel degelijk effect kunnen hebben.
Wil je je aanmelden voor de loop in Amerongen/Leersum? Aanmelden kan via www.clothingloop.org en zoek op Leersum. Of op een andere woonplaats. De Clothing Loop in Maarn is zelfstandig, je kunt je aanmelden via deze site: https://www.mmnatuurlijk.nl/.
Wil je zelf een Clothing Loop starten? Meld je dan aan via www.clothingloop.org/nl/loops/new/users/signup/. En ben je geïnteresseerd in meer achtergrond informatie, lees dan het jaarverslag 2023.