Submenu

Hybride installatie met warmtepompen voor de Delerij in Driebergen

122 keer bekeken 0 reacties

Sinds eind september heeft de Delerij, waarin de Eurowinkel en de kantoren van Werkgroep Vluchtelingen, Prima Perspectief, Werkgroep Taalcoaching Heuvelrug en de Inloop zijn gehuisvest, de beschikking over twee warmtepompen.

De Delerij zit in een voormalige kerkgebouw aan de Oranjelaan. En wat een treffende naam, zo is de Eurowinkel hier gevestigd en een prachtig voorbeeld van de ‘deeleconomie’. Bestuurslid Jan Sterkenburg van Stichting VluchtelingKansen, waar de Eurowinkel een onderdeel van is, vertelt: “De Eurowinkel neemt tweedehands kleding, boeken en dvd’s in en verkoopt deze weer voor een zacht prijsje. Heel circulair en duurzaam dus. Dat is een belangrijk uitgangspunt voor ons en dat dragen we uit, richting bezoekers en richting vrijwilligers. Daar past een duurzamere manier van energieverbruik bij, vandaar dat wij de overstap naar warmtepompen hebben gemaakt.”

Al toen het pand in 2018 in bezit kwam van de stichting zijn er diverse duurzaamheidsmaatregelen getroffen. In de voormalige kerk zelf zit de winkelruimte, deze wordt verwarmd met vloerverwarming en op het dak liggen zonnepanelen. Dit is volgens Jan het begin geweest van een denkproces om het gebruik van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk te beperken.

Aangrenzend aan het kerkgebouw zijn er ruimtes in gebruik voor onder andere taallessen. Deze ruimtes werden tot voor kort door een CV installatie op gas verwarmd. “Bij aanpassing van een verwarmingsinstallatie zoals deze is een grote investering gemoeid en dit lukt alleen als er subsidiestromen aangeboord kunnen worden. Naast de reguliere subsidie van het RVO (Rijkdienst voor Ondernemen) hebben wij van de Stichting Wel-Doen Driebergen een zeer genereuze gift van 80% van de investering mogen ontvangen. Daarvoor zijn wij de stichting zeer erkentelijk.”  

Jan is nauw betrokken bij de het project. “De warmtepompen zijn aangelegd door installatiebedrijf Roelofsen. Het betreft hier twee Nibe warmtepompen van het model F2120-16 en een buffervat van 218 liter. Daarnaast zijn er twee Jaga Strada hybride convectorradiatoren geplaatst. De installatie voorziet daarmee in de verwarming van de laagbouw, circa 105 m2. De warmtepompen staan achter het gebouw en zijn vrijwel geluidloos”. Jan houdt het verbruik nauwkeurig in de gaten en vergelijkt dit met vorig jaar. Hoewel het nog te vroeg is om het verbruik over langere tijd te vergelijken is hij zeer tevreden met de eerste gasbesparingen. (foto).

“De volgende duurzame stap is het isoleren van de laagbouw, we zijn nu aan het kijken of dat mogelijk is.” Overigens behoeven maatregelen om gas te besparen niet meteen een forse investering te betekenen: “Sinds 2 jaar staan in het najaar en de winter de toegangsdeuren van de winkel niet permanent meer open. Dit alleen al bespaart ons 1000 kuub gas per jaar.” Dit leidde, met name in het begin, ook tot goede gesprekken met klanten over het bewust omgaan met fossiele brandstoffen. “Door het gesprek hierover te voeren hopen we meer mensen te motiveren tot het nemen van duurzame stappen.”

Helaas is het isoleren van de muren van de kerk niet mogelijk: “de spouwen bieden te weinig ruimte hiervoor”. Heeft het plaatsen van warmtepompen dan wel zin? De eerste stap is immers isoleren van de gevels en het dak? “Dat gaf qua detaillering zoveel problemen en bij de uitvoering een lange periode van noodzakelijke winkelsluiting dat wij daarvoor niet gekozen hebben. Daarnaast wekken we zoveel stroom op met onze zonnepanelen dat we daarmee de warmtepompen kunnen laten draaien. Daardoor is enig verlies aan warmte minder erg.”

Wilt u meer weten over de ervaringen van De Delerij? Jan Sterkenburg vertelt u er graag over. Hij is bereikbaar op jan.sterkenburg@vluchtelingkansen.nl.

In aanvulling op bovestaand artikel: de gangbare volgorde voor de verduurzaming van een pand is:

  1. Isolatie en ventilatie op orde brengen
  2. Indien nodig verwarmingssysteem aanpassen (bijvoorbeeld vloerverwarming of convectoren)
  3. (Hybride) warmtepomp installeren
  4. Indien mogelijk zonnepanelen installeren

Als het pand goed geïsoleerd is, ontsnapt de warmte niet langer naar buiten. Hierdoor kan het pand met een lagere (water)temperatuur verwarmd worden.

Is uw pand goed geïsoleerd en bent u van plan een (hybride) warmtepomp aan te schaffen? Hou dan rekening met de file op het stroomnet (netcongestie). De Rijksoverheid en Stedin adviseren om terughoudend te zijn met de aanschaf van volledige warmtepompen en bij voorkeur te kiezen voor een hybride warmtepomp. En heeft u al een warmtepomp? Stel de warmtepomp dan bij voorkeur zo in dat hij de boiler opwarmt buiten de piekmomenten op het stroomnet (voornamelijk tussen 16.00-21.00 uur).

De Delerij aan de Oranjelaan in Driebergen huisvest de Eurowinkel, Werkgroep Vluchtelingen, Prima Perspectief, Werkgroep Taalcoaching, De Inloop en het Repair Café.

Stichting VluchtelingKansen houdt zich bezig met hulp aan jonge asielzoekers en erkende vluchtelingen en begeleidt hen bij (vak)opleidingen.

De Eurowinkel neemt tweedehands kleding, boeken en dvd’s in en verkoopt deze. De vrijwilligers zijn vaak asielzoekers uit het AZC in Leersum, die op deze manier een nuttige en gezellige dagbesteding hebben én de Nederlandse taal leren en werkervaring opdoen. De opbrengst van de Eurowinkel gaat ook naar deze doelgroep: hier worden opleidingen mee gefinancierd.

Stichting Wel-Doen ondersteunt uiteenlopende, maatschappelijke doelen die te maken hebben met kunst, cultuur, natuur, sport, zorg en welzijn.

Installatiebedrijf Roelofse uit Driebergen is specialist op het gebied van klimaatbeheersing en verduurzaming van vastgoed.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen