Submenu

Militair Revalidatie Centrum Aardenburg

06-10-2022
490 keer bekeken 0 reacties

Het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg is een medisch specialistisch revalidatiecentrum voor militairen en burgers, gevestigd op het bosrijke landgoed Aardenburg in Doorn. Als onderdeel van het Ministerie van Defensie staat duurzaamheid de komende jaren zeker op onze agenda.

Het MRC als onderdeel van Defensie

Bij het MRC revalideren militairen en burgers om weer zo fit mogelijk te worden na bijvoorbeeld een ongeluk of ziekte. Voor militairen betekent dit dat zij bij voorkeur weer in hun oorspronkelijke functie aan de slag kunnen. Het MRC heeft een groot landgoed met alle faciliteiten en benodigdheden voor optimale revalidatie. Zo biedt het MRC naast verschillende therapieën een verpleegcentrum, de barak, een groot sportcomplex met zwembad en een eigen Orthopedie Techniek Aardenburg.

Dit alles is erg belangrijk om de beste revalidatiezorg te kunnen leveren, maar het brengt ook duurzame uitdagingen met zich mee. Ook bij andere Defensieonderdelen speelt duurzaamheid een grote rol. Daarom gaat Defensie de komende jaren aan de slag gaat met de Defensie Energietransitie.

Defensie wordt duurzamer

Bij een gezondheidscentrum hoort een gezonde omgeving. De bosrijke omgeving van landgoed Aardenburg is een goede start, maar het is belangrijk dat we ook de natuur helpen door onze voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Defensie heeft als organisatie een grote uitstoot en verbruikt veel energie. Dat kan anders, dus zijn we Defensiebreed begonnen aan de Energietransitie. Ook het MRC zet zich in voor minder uitstoot en het zo min mogelijk belasten van het milieu. Klimaatverandering raakt ons namelijk allemaal en als Defensie zijn wij er om ons land, ook op dit gebied, te beschermen.

Duurzame revalidatieomgeving

Als revalidatiecentrum willen we een duurzame omgeving creëren voor de revalidanten, medewerkers en de maatschappij. Het MRC is een relatief klein onderdeel van het Ministerie van Defensie en gaat mee in de Defensiebrede activiteiten en maatregelen met betrekking tot verduurzaming. Toch heeft het MRC de afgelopen jaren zelf al enkele initiatieven genomen om te verduurzamen. Zo scheiden we al ons afval, staat de thermostaat altijd op maximaal 19 graden en vervangen we alle verlichting door LED verlichting. Daarnaast heeft ons sportcomplex een groot sedumdak om de biodiversiteit te stimuleren.

Van brandstof naar elektrisch en van oud- naar nieuwbouw

Naast de huidige initiatieven zien we nog meerdere verbeterpunten. Duurzame projecten die op de planning staan zijn onder andere:

  • Elektrische voertuigen: Defensie breed worden alle voertuigen op termijn vervangen door elektrische voertuigen. Zo ook het patiëntenvervoer binnen, van en naar het MRC.
  • Laadpalen: met de komst van elektrische voertuigen komt ook het installeren van laadpalen. Deze palen worden geïnstalleerd op de parkeerplaatsen, want deze laadpalen zijn ook bedoeld voor medewerkers die privé een elektrisch voertuig rijden.
  • Zonnepanelen: de gebouwen op Defensie terreinen gaan voorzien worden van zonnepanelen.
  • Nieuwbouw: nieuwe gebouwen gaan BEN (Bijna Energieneutraal) gebouwd worden.

Beschermen wat ons dierbaar is

Defensie beschermt wat ons dierbaar is, zo ook het klimaat. De Defensie Energietransitie is er om bij te dragen aan een klimaatneutraal Nederland. Op grote schaal gaan we aan de slag binnen heel Defensie om onze voetafdruk te verkleinen. Dat kost tijd, daarom probeert het MRC alvast op kleine schaal dingen aan te passen, waar dat mogelijk is. Om een zo duurzaam mogelijke revalidatieomgeving te creëren als onderdeel van het Ministerie van Defensie.
 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Reageren

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE 

 

 

Cookie-instellingen