Submenu

Veelgestelde vragen

Hier kun je veel gestelde vragen vinden over het Lokaal Klimaatakkoord. 

Het klimaat verandert, met grote gevolgen voor ons allemaal. Met het Lokaal Klimaatakkoord halen we zoveel mogelijk ideeën en initiatieven op om de CO₂-uitstoot in de gemeente Utrechtse Heuvelrug versneld omlaag te krijgen. Doe je mee?

Om de klimaatverandering tegen te gaan is in Nederland afgesproken dat we vóór 2030 55% minder CO₂ uitstoten ten opzichte van 1990 en dat we geen fossiele brandstoffen meer gebruiken vanaf 2050. De gemeente is al volop aan het verduurzamen. Ook bedrijven, organisaties, scholen en inwoners in onze gemeente helpen mee om deze doelstellingen te halen. 

Het Lokaal Klimaatakkoord is een bundeling van afspraken en activiteiten van inwoners, bedrijven en organisaties. Het is een doe-akkoord: niet eindeloos praten maar concrete afspraken maken en aan de slag! Inwoners, bedrijven, organisaties en gemeente komen samen om van elkaar te leren, elkaar te inspireren, te motiveren en te helpen om CO₂ te besparen. Dat gebeurt op verschillende manieren die hier op dit platform te vinden zijn. 

Het Lokaal Klimaatakkoord is een groeiend akkoord. Dat betekent dat iedereen uit de gemeente zich kan aansluiten. Bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen zich aanmelden als Klimaatpartner. Klimaatpartners zijn duurzame aanjagers die zich inzetten om CO₂-reductie te realiseren. Dit doen zij door acties te ondernemen en maatregelen te treffen en kennis te delen op bijeenkomsten. Ook doen zij mee aan activiteiten vanuit het Lokaal Klimaatakkoord. Momenteel zijn er 27 partners aangesloten. Op de pagina Duurzame Aanjagers is meer te lezen over de Klimaatpartners.

Ook inwoners van de gemeente zijn onderdeel van het Lokaal Klimaatakkoord. En dat werkt als volgt. Via dit platform deel je jouw duurzame initiatief. Op het forum (Stel je vraag), stel je vragen en ga je met elkaar in gesprek. En op de pagina Zelf wat doen?, vind je inspiratie om je energieverbruik – en ook je energierekening - omlaag te brengen. 

Heuvelrugdoetmeer.nl is een digitaal platform. Het is een plek waar buren, wijkgenoten en mensen uit verschillende dorpen elkaar weten te vinden. Hier wissel je kennis uit, deel je tips, help je elkaar en ontdek je wat er speelt in de gemeente. En doe je inspiratie op om mee te doen aan duurzame initiatieven of ontdek je inwoners die samen een nieuw initiatief willen starten.

Goed om te weten: heuvelrugdoetmeer.nl bestaat naast de huidige website van de gemeente over duurzaamheid (zie hier) en bijvoorbeeld Jouw Huis Slimmer (https://jouwhuisslimmer.nl/). Heuvelrugdoetmeer.nl is erop gericht om met elkaar in gesprek te gaan om elkaar te helpen en te inspireren.

Dit platform is voor inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties die met elkaar in contact willen komen, informatie zoeken en mee willen denken over duurzaamheid. Dit platform is opgericht om initiatieven bij elkaar te brengen en met elkaar in gesprek te gaan.

Wat leuk dat je mee wilt doen!

Je kan op verschillende manieren bijdragen aan het platform. Heb je een duurzame actie of maatregel die je wilt delen? Voeg jouw initiatief toe aan de interactieve kaart (zie ‘hoe plaats ik een initiatief’).

Weet je veel over duurzaamheid? Kijk op het forum en beantwoord vragen van inwoners, of deel jouw kennis in een discussie.

Heb je een vraag die niet in deze lijst voorkomt? Stel je vraag dan op het forum.

In Nederland is afgesproken dat we vóór 2030 55% minder CO₂ uitstoten ten opzichte van 1990. Dit doen we om de opwarming van de aarde te beperken. Hier moet de gemeente mee aan de slag, maar ook bedrijven, organisaties en inwoners. Met dit platform willen we laten zien welke goede initiatieven er allemaal zijn in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Want er gebeurt al heel veel. En door deze initiatieven te delen, en anderen te inspireren, kan er nog veel meer ontstaan.

Voorbeelden van duurzame initiatieven zijn: het plaatsen van zonnepanelen, isoleren van je woning, aanschaf van een elektrische (deel)auto, verminderen van afval of het wippen van tegels in je tuin. Groot of klein, alles doet mee!

Heb je maatregelen genomen om je CO₂-uitstoot te verminderen? Fantastisch!

Meld je initiatief aan door op de homepagina van Lokaal Klimaatakkoord (hier) door op de knop ‘punt toevoegen’ te klikken.

 Vervolgens kies je de locatie op de kaart van jouw initiatief. Geef je initiatief een titel. Maak duidelijk wie je bent (bedrijf, inwoner, maatschappelijke organisatie) en omschrijf wat je hebt gedaan of van plan bent. Leuk als je ook een foto toevoegt. Klaar? Klik op ‘opslaan’ en het staat online.

Het is niet mogelijk om een foto toe tevoegen aan je iniatief wanneer je anoniem (zonder account) een punt op de kaart zet. Dit is vanuit veiligheidsoverwegingen. Wanneer je als gebruiker een initiatief toevoegt mét een account is dat wel mogelijk.

Je mag al je initiatieven indienen, het maakt niet uit hoe oud deze is. Als je initiatief anderen kan inspireren, zien we deze hier graag terug.

Soms kan het even duren voor een geplaatst initiatief zichtbaar wordt. De pagina vernieuwen kan helpen. Mocht je initiatief dan nog steeds niet zichtbaar zijn, volg dan alle stappen opnieuw.

Werkt dit nog steeds niet, stuur dan een berichtje aan duurzaam@heuvelrug.nl.

Binnen de gemeente zijn talloze initiatieven te vinden op het gebied van duurzaamheid. U vindt er verschillende op deze website. Verder zijn er veel organisaties die bezig zijn met het verduurzamen van hun organisatie. Kijk eens op de pagina van de duurzame aanjagers voor een aantal van hen.

Wil je meer weten over duurzaamheid en het terugbrengen van je energieverbruik? Ben je benieuwd wat je zelf kan doen? Neem dan eens een kijkje op de pagina: zelf wat doen. Hier zijn vele behulpzame links te vinden.

 

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE 

 

 

Cookie-instellingen