Submenu

Molecaten Park Landgoed Ginkelduin

06-10-2022
305 keer bekeken 0 reacties

Landgoed Ginkelduin is een sfeervol vakantiepark in een schitterend natuurgebied van bijna 95 hectare bos, heide en zandverstuivingen op Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Met elkaar werken we stap voor stap naar een steeds duurzamer vakantiepark.

Molecaten is een familiebedrijf met 17 vakantieparken in Nederland. Duurzaamheid staat hoog op de agenda maar de middelen zijn beperkt, dus we moeten slim verduurzamen en het stap voor stap aanpakken.

Ik ben graag bij het Lokaal Klimaat Akkoord betrokken om bij andere ondernemers te zien hoe zij met dit soort kwesties omgaan. Je kunt altijd van elkaar leren en met elkaar meedenken, óók als je in een andere branche zit.

Duurzame acties

Ons vakantiepark heeft Green Key Zilver en voldoet aan de criteria voor de Green Key Gold: het hoogste niveau van het keurmerk. Die certificering is nog niet aangevraagd, want het kan nog beter.  

Op dit moment selecteren we bijvoorbeeld onze leveranciers op hoe 'groen' zij zijn en hebben afspraken met hen gemaakt over transport, recycling, verpakking, enzovoort. Verder beperken we uiteraard het afval, gebruiken we minder plastic, poetsen we met ecologische schoonmaakmiddelen, recyclen we zoveel mogelijk.

Elk team bij Ginkelduin heeft van mij de vraag gekregen: waarin kunnen júllie duurzamer zijn? Op die manier is er hier veel draagvlak en enthousiasme ontstaan. Collega's gaan uitzoeken wat er kan, komen met goede ideeën. Zo hebben we al heel wat verbeteringen doorgevoerd en staan onze mensen er ook echt achter. Alle kleine beetjes helpen.

Toekomstplannen

In de toekomst willen we het waterverbruik nog verlagen, dat lukt nog niet voldoende omdat we nog niet overal nieuwe cv-ketels hebben die een kleinere wateraanvoer aankunnen. We willen zonnepanelen installeren en minder gas gebruiken, we hebben we proeven gedaan met een gasloze bungalow. Maar het park is vrij oud en de meeste infrastructuur ook, dus zodra het wat kouder werd en de stroomvraag steeg, klapte de elektra eruit. Van het gas af gaan betekent dus een enorme ingreep, waarbij het hele park op de schop moet.

Als we weer stappen in de goede duurzame richting hebben gezet willen we de Green Key Gold certificering gaan aanvragen. 

 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE 

 

 

Cookie-instellingen