Submenu

Stichting Het Utrechts Landschap

06-10-2022
329 keer bekeken 0 reacties

Utrechts Landschap ontwikkelt, beschermt en beheert natuur en erfgoed dicht bij huis. Dat doen we door grond aan te kopen en veilig te stellen, voor altijd. In onze drukke, Randstedelijke provincie is dat van cruciaal belang.

In onze kleine, drukke provincie is de druk op de ruimte heel groot. De steden groeien, we hebben meer asfalt, woningen en bedrijventerreinen nodig en meer ruimte voor duurzame energie. Maar dieren, planten en monumenten hebben geen stem. Terwijl ze heel belangrijk zijn: omdat planten en dieren waarde hebben voor onze aarde. Om mensen te helpen ontspannen. En om onze geschiedenis te vertellen. Daarom koopt Utrechts Landschap natuur en erfgoed aan. Wat eenmaal ons eigendom is, blijft beschermd.

Ons manifest voor meer natuur

Natuur is onmisbaar. Natuur is leven. Alles is natuur. Wij zijn natuur.
Dat is wat ons iedere dag drijft en waarom wij staan voor gezonde en toekomstbestendige ecosystemen.
Natuur verwondert en is ontzettend krachtig in haar eigen herstellend vermogen. Vergeleken met de natuur past ons mensen bescheidenheid.
Als we de natuur geen stem geven in onze snel veranderende wereld, dan is haar kracht niet meer vanzelfsprekend. Dan gaat de natuur en daarmee de mens achteruit in plaats van vooruit. En de tijd dringt.
Daarom maken wij keuzes. Keuzes voor de lange termijn, gebaseerd op deskundigheid én realiteitszin. Keuzes gericht op draagvlak, bewustwording en op maximale impact.
Wij nemen verantwoordelijkheid door eigenaarschap, hoogwaardig beheer, duurzame bescherming van natuur, erfgoed en landschap en door zichtbaar ons verhaal te vertellen aan iedereen die het wil en moet horen.

Voor altijd.

In de provincie Utrecht is een stad of een dorp nooit ver weg. De natuurgebieden zijn soms klein of worden doorsneden door een wirwar aan spoorlijnen en wegen. In de loop der tijd hebben we al heel wat hectares aangekocht. Die hectares proberen we ook te verbinden zodat grotere aaneengesloten stukken natuur ontstaan. Dat is voor veel soorten van levensbelang. Ze hebben ruimte nodig om te wonen, voedsel te zoeken en gezonde populaties te vormen. Of om regelmatig naar een andere leefomgeving te kunnen verkassen.

Inmiddels begint een parelsnoer van riviernatuur zich langs de Nederrijn aaneen te rijgen, op slimme plekken verbonden met de Utrechtse Heuvelrug. En die Utrechtse Heuvelrug zelf groeit ook steeds meer aaneen dankzij het project Hart van de Heuvelrug. Zo verbinden we bijvoorbeeld heideterreinen via corridors met elkaar, waarbij we tegelijkertijd waardevolle bossen behouden.

En dat is onze toekomstdroom: een provincie waarin natuurgebieden zijn verbonden in één groot netwerk. Waar het edelhert en de zeearend zich thuis voelen, maar waar ook mensen genieten van natuur en oer-Hollands erfgoed.

Afbeeldingen

Manifest voor meer natuur - Het Utrechts Landschap

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE



 

 

 

Cookie-instellingen