Submenu

Klimaatburgemeester

03-02-2023
272 keer bekeken 0 reacties

Hij is inmiddels alweer een jaar Klimaatburgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en voelt zich nog altijd enorm senang in die rol. Remko Zuidema kijkt terug en blikt vooruit.

,,Je wordt niet elke dag benaderd door de minister om dit te gaan doen, prachtig.” Zuidema, actief voor de politieke partij D66 en schrijver van diverse fictie én non-fictieboeken, begon vorig jaar oktober met zijn nieuwe taak. Tijdens de afgelopen Nationale Klimaatweek kwam zijn rol nog wat nadrukkelijker voor het voetlicht. ,,Je wordt niet elke dag benaderd door de minister van Economische Zaken en Klimaat, ik vond het heel mooi en spannend om gevraagd te worden. Voor mij was het de vraag welke invulling ik hieraan zou geven. Ik vond er uiteindelijk wel een goede weg in.”

In totaal zijn er zo’n honderd klimaatburgemeesters in Nederland. Zuidema zocht en vond contact met collega-burgemeesters maar wilde er vooral ook een lokale invulling aan geven. ,,’Welke rol is gewenst hier?’ en ‘waar kan ik het verschil maken?’ waren vragen die ik mezelf stelde. Het belangrijkste is om gezamenlijk duurzaamheid te ondersteunen in Utrechtse Heuvelrug. Wat ik vooral heb gemerkt, is dat het besef er duidelijk wel is en dat voelt prettig.”

Het probleem komt echter vaak daarna pas, zo vertelt de Driebergenaar die al bijna vier jaar actief is in de Duurzaamheidsraad. Dat is een team van vrijwilligers dat de gemeente ondersteunt op genoemd thema. ,,Ik ben dus al wel aardig bekend met het hele verhaal. Maar even over het genoemde besef en hoe daarnaar te handelen. Dat is best een lastig iets, heb ik namelijk gemerkt. Als ik de inwoners vraag hoe ze handelen op het thema duurzaamheid, volgt er vaak een lange stilte. En dat geldt niet alleen voor individuen, maar ook bijvoorbeeld voor woningbouwcorporaties en andere maatschappelijke organisaties.”

BEWUST ONBEKWAAM
Hij neemt daarbij ook de termen ‘onbewust onbekwaam’ en ‘bewust onbekwaam’ in de mond. ,,Als je niet van het klimaatprobleem op de hoogte bent, dan ben je nog onbewust onbekwaam. Maar niemand kan er meer omheen dus is het raadzaam voor de mensen om zichzelf de vraag te stellen hoe ze duurzaam kunnen handelen. Ik ben er als Klimaatburgemeester de persoon naar om de mensen daarbij te helpen. Mensen weten soms ook de weg niet en ik probeer er, samen met anderen natuurlijk, voor te zorgen dat mensen een beter leven krijgen.”

EXPERT
Zuidema, zeer zeker een expert op het thema, is een type dat zich tijdens zijn werk als Klimaatburgemeester vooral focust op overeenkomsten in plaats van de verschillen. ,,En de praktijk wijst uit dat die overeenkomsten gelukkig ook veel groter zijn dan die verschillen. Dan moet je ook denken aan heel veel praktische zaken. Kijk je bijvoorbeeld naar huurders. Die hebben in mijn ogen, en gelukkig in die van velen, recht op verwarmde huizen. Maar die bescherming daarvoor is er niet altijd en dat is iets waar ik wat aan wil veranderen. Hetzelfde geldt voor het thema vervoer, in deze tijden ook heel belangrijk daar waar het bijvoorbeeld elektrische voertuigen betreft. Niet elke huurder beschikt namelijk over een oplaadpunt; daar zit zo’n groot figuurlijk gat. We willen en moeten er veel meer voor die mensen zijn. Voorheen gingen mensen nogal eens met hun scootmobiel naar de benzinepomp. Wij willen de zorgen van de inwoners op de juiste plek neerleggen; gelukkig weet ik de weg wel aardig in het gemeentehuis om het zo uit te drukken.”

KINDEREN NIET VERGETEN
Kinderen worden daarbij ook zeker niet vergeten. ,,Dat zie ik zo vaak om me heen, ook in een mooie ‘natuurlijke’ omgeving als de Utrechtse Heuvelrug; ze spelen zoveel minder buiten dan de kinderen vroeger. Hoe wordt het weer normaler dat kinderen weer veilig buiten spelen. Het is toch raar dat het zo weinig gebeurt tegenwoordig. Dit moeten we toch niet laten gebeuren?!”

Belangrijk parool is verder om het sociale domein en de sector duurzaamheid beter op elkaar te laten aansluiten. ,,Het is op het moment nog teveel dat er ‘naast elkaar’ wordt opgetreden; dat moet in de toekomst veel meer met elkaar worden. Je merkt het al wel, er is nog genoeg werk aan de winkel.”

Dat blijft Zuidema met alle plezier doen, ook het komend jaar in zijn ‘ambtstermijn’. ,,Ik plak er zeker nog een jaar aan vast omdat het werk zo leuk en waardevol is, maar ik ben ook weer niet getrouwd met de functie. Als anderen mij willen vervangen óf willen bijstaan, wil ik daar graag over meedenken en naar handelen. Ik ben er voor iedereen en kijk er naar uit om nog langer Klimaatburgemeester te ‘spelen’.” En tot slot; geeft hij zelf wel het goede voorbeeld? ,,Jazeker, ik heb mijn volledige woning verduurzaamd. Dat duurde allemaal wel even, maar dan heb je ook wat!”

In contact komen met de Klimaatburgemeester? Mailen of bellen mag: info@remkozuidema.nl en 06-46137157. 

Bron: Nieuwsblad De Kaap, 1 december 2023

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE 

 

 

Cookie-instellingen