De titel is onze gemeente toegekend omdat de gemeente en tientallen ondernemers en organisaties Fairtrade producten gebruiken of verkopen. Fairtrade staat dan voor een eerlijke prijs en goede sociale omstandigheden bij het maken van het product.
Meer weten: kijk op fairtradeheuvelrug.nl of Utrechtse Heuvelrug - Fairtrade Gemeenten.
Samen met de gemeente en onze burgemeester zet een groep vrijwilligers zich al lange tijd in om de aandacht voor eerlijke handel en goede sociale omstandigheden bij het maken van producten onder de aandacht te brengen van onze inwoners en bezoekers. Dat gebeurt onder andere door ondernemers en organisaties te stimuleren fairtrade producten te verkopen en/of te gebruiken. Het gaat dan bijvoorbeeld om voedingsmiddelen als bananen, koffie en thee, chocola, maar ook bijvoorbeeld rijst of curry. Maar denk ook aan fairtrade bloemen, kleding of andere producten, zoals FSC-papier of fairtrade fietstassen, die op een meer maatschappelijke verantwoorde manier worden geproduceerd. Of gevangen, zoals MSC vis.
De laatste jaren is er ook meer aandacht voor de situatie in onze landbouw en voedselvoorziening. Ook dichtbij zijn klemmende structuren ontstaan waardoor bijvoorbeeld boeren nauwelijks rond kunnen komen terwijl de supermarkten vette winsten maken. Daarmee raken we meer (wereldwijde) problemen als ongewilde armoede, gevolgen van klimaatverandering en vluchtelingenstromen. De Verenigde Naties hebben die problemen en mogelijke oplossingen samengebracht in Maatschappelijke ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals). Een heel aantal Nederlandse gemeenten heeft een of meer van die doelen als gemeente omarmd door zich daarvoor in te zetten. Meer weten: kijk op Global Goals voor Gemeenten | VNG.