Submenu

Klimaatambassasadeur: Heuvelrugtuinen en regenwater in de tuin

20-10-2022 0 reacties

Gerda Schregardus is bestuurslid van Maarn Maarsbergen Natuurlijk (MMN) en enthousiaste ambassadeur van Heuvelrugtuinen. Daarnaast is ze vanwege de interesse voor het klimaat (met name groen en water in de tuin) klimaatambassadeur geworden. Ze organiseert de cursus Heuvelrugtuinen in Maarn en Maarsbergen en activiteiten voor regenwater de tuin in.

Tweemaal is de cursus Heuvelrugtuinen gegeven in Maarn en Maarsbergen met enthousiaste deelnemers. Op initiatief van de deelnemers is in het najaar van 2022 een plantjes en stekjes markt georganiseerd bij de Dorpsmoestuin Maarn.
Water in de tuin is een belangrijk toevoeging voor de (bio) diversiteit in de tuin en het genot van de bewoners. In het najaar 2022 is de praktijkdag: aan de slag met het afkoppelen van de regenpijpen en het regenwater de tuin in of voor (tijdelijke) opslag. Bij twee adressen is een regenpijp afgekoppeld en bij drie tuinen is advies gegeven. Twaalf deelnemers gingen enthousiast en geïnspireerd naar huis.

In Maarn is het afkoppelen van regenpijpen over het algemeen relatief makkelijk. Dit heeft te maken met de bodem, zandgrond, die over het algemeen goed geschikt is voor het doorlaten van water. Daarnaast hebben de meeste woningen in Maarn een tuin, waardoor ze goed geschikt voor het afkoppelen van de hemelwaterafvoeren. Het afkoppelen van regenpijpen kan eenvoudig, snel en met een klein budget.

Tip voor bewoners:
Kijk voor inspiratie op Heuvelrugtuinen - Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (np-utrechtseheuvelrug.nl)
Of Water in jouw tuin - Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (np-utrechtseheuvelrug.nl)
Vraag naar voorbeelden in Maarn en Maarsbergen bij excursies@mmnatuurlijk.nl

Tip voor (klimaat)ambassadeurs:
Ga eerst zelf naar een praktijkdag. Hierdoor zie je hoe eenvoudig het is om een praktijkdag te organiseren en welke enthousiaste reacties je krijgt. Ga het vervolgens zelf organiseren, gewoon doen!
Een andere tip is: laat je niet door het geld weerhouden, kijk bij de gemeente of er financieringsmogelijkheden zijn. Kijk of je mensen kent die handig zijn in het organiseren van een praktijkdag en hierbij kunnen helpen.

Lat: 52.059628
Long: 5.4055264

Een momentje...

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE 

 

 

Cookie-instellingen