Natuurvriendelijk isoleren

Yannick van Olst 02-10-2023
102 keer bekeken

Met de hoge gasprijzen isoleren steeds meer mensen hun woning. Goed voor de energierekening én het klimaat. Maar wist u dat bij het isoleren regelmatig dieren worden gedood, zoals gierzwaluwen, huismussen of vleermuizen? Dat is niet nodig, u kunt namelijk Natuurvriendelijk isoleren.

Natuurvrij maken

Onder daken en in spouwmuren van woningen leven kleine vogels en vleermuizen, vaak zonder dat u het weet. Bij natuurvriendelijk isoleren laat het isolatiebedrijf de dieren eerst wegvliegen. Dat heet natuurvrij maken. Dit gebeurt minimaal enkele dagen voor het isoleren en buiten het broed- en kraamseizoen of de winterperiode. Het isolatiebedrijf maakt hierbij de openingen onder de dakrand dicht of plaatst flappen voor openingen in de spouwmuur. De vogels en vleermuizen kunnen dan nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen.

Isoleren

Na het natuurvrij maken komt het isolatiebedrijf nog een keer langs om de woning – op de gebruikelijke manier - te isoleren. Het isolatiebedrijf zorgt ervoor dat er ook ná isolatie voldoende plekken beschikbaar blijven voor vogels en vleermuizen. Uiteraard, zonder dat u inlevert

op het comfort van isolatie. De verblijfplaatsen worden zoveel mogelijk onzichtbaar in de spouw weggewerkt.

U hoeft zelf niets te doen!

Voor het isoleren van woningen met deze vogels en vleermuizen is een ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft deze aangevraagd voor grondgebonden woningen (www.heuvelrug.nl/soortenmanagementplan). Het isolatiebedrijf zorgt voor de melding die nodig is om van deze ontheffing gebruik te maken. U hoeft zelf niets te doen!

Ook natuurvriendelijk isoleren?

Wilt u energie besparen én de natuur beschermen? Neem dan contact op met een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. U vindt deze op www.natuurvriendelijkisoleren.nl.

 

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE 

 

 

Cookie-instellingen