Submenu

Corrie is energie-ambassadeur

467 keer bekeken 0 reacties

Bewust duurzaam leven is Corrie van Aert met de paplepel ingegoten. Als energie-ambassadeur komt ze bij je thuis en geeft persoonlijk advies.

*Dit interview is gehouden eind augustus. Uitspraken in dit interiew kunnen door de actualiteit zijn ingehaald.*

"We hebben het met onze groep van 15 energieambassadeurs in de gemeente Utrechtse Heuvelrug nog nooit zo druk gehad als dit jaar! Meestal doe ik een of twee adviezen per week, met het rapport erbij kost dat ongeveer een halve dag per advies. Daarnaast heb je dan soms nog bijscholing en overleg met de collega's. Het is voor ons allemaal een hobby, maar ik weet zeker dat wij niet onderdoen voor professionele energie-adviseurs. Juist omdat wij duurzaamheid allemaal zo belangrijk vinden en er een persoonlijke passie voor hebben, zorgen we dat we altijd up-to-date zijn. En omdat we bij zoveel mensen thuis komen en onderling onze ervaringen uitwisselen, kunnen we voor elke situatie een passend advies geven. Het is ontzettend leuk om te doen, je ontmoet veel mensen en je kunt echt iets voor hen betekenen. Klinkt dat als een reclamepraatje? Haha, nou prima want we kunnen nog wel wat nieuwe ambassadeurs gebruiken!"

Kleine stappen, groot effect

"Bij een huisbezoek bekijken we eerst de situatie aan de hand van een vragenformulier. Hoe oud is het huis, wat is het verbruik, welk energielabel, wat voor cv-ketel, dat soort dingen. Dan praten we over de wensen en mogelijkheden om energie te besparen. Soms willen bewoners alleen weten hoe zij hun huis van het gas af kunnen krijgen, dan kan ik ze daarmee op gang helpen. Maar ik wijs ook altijd op wat je op korte termijn kunt besparen met kleinere maatregelen, zoals radiatorfolie aanbrengen, tochtstrips plaatsen, ledlampen gebruiken, leidingen isoleren, et cetera. Én we hebben het over gedrag. Want je kunt wel geld stoppen in driedubbel glas, maar als het hele gezin elke dag een kwartier per persoon onder de douche staat, schiet je per saldo nog niet veel op. Ik ben geen douche-politie, maar als ik laat zien hoeveel energie - en dus ook geld - het scheelt als elk gezinslid nog maar drie minuten doucht, kunnen mensen zelf hun conclusie wel trekken."

Torenhoge prijzen

"Op dit moment betaal je erg veel voor een kubieke meter gas. Maar ook hier geldt: ieder nadeel heeft z'n voordeel. Nog nooit zijn zoveel mensen zich bewust geweest van hun energiegebruik en van de mogelijkheden die er zijn om dat te beperken. Als de prijzen zo torenhoog zijn, merk je alles wat je doet om te besparen direct in je portemonnee. Dat het milieu ook baat heeft bij die verminderde CO₂-uitstoot, is alleen maar goed.

 

Tips van Corrie

Maak een plan voor hoe je de verduurzaming van je huis kunt uitsmeren over een paar jaar.

 

Benut de tijd die je moet wachten op zonnepanelen/warmtepomp/triple glas door zoveel mogelijk andere besparingsmaatregelen in je huis te realiseren.

 

Ook energie-ambassadeur worden? Kijk op https://www.heuvelrug.nl/energieambassadeur

 

 

Bijgevoegd een flyer (BESPAARTIPS) en een folder (Hoeveel levert verduurzaming van de woning op), die meer informatie geeft. Let op! De flyer is uit 2021 en de folder uit 2020. Sommige bevindingen zijn door de actualiteit zijn ingehaald.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE 

 

 

Cookie-instellingen