"In 2013 besloten we zelf een huis te bouwen in Driebergen. Een duurzaam ontworpen huis dat meer energie opwekt dan het kost, gebouwd en ingericht met duurzame en gerecyclede materialen. Het huis kreeg zonnepanelen voor de elektra, een zonneboiler voor warm water, een warmtepomp voor de verwarming, en systemen voor balansventilatie en warmteterugwinning voor het douchewater. Onze nieuwste aanwinst is een regenwaterterugwinningsysteem, dat we gebruiken voor het spoelen van de toiletten en om de tuin te sproeien."
Overdreven
"Toen wij meer dan 10 jaar geleden hiermee begonnen, vonden veel mensen het nogal overdreven. Terwijl iedereen toen ook al kon weten dat er écht iets moet gebeuren. Zelf werd ik extra gemotiveerd door de documentaire An inconvenient truth en de Stern Review, beide uit 2006. Als je je daarin verdiept, kun je niet anders meer dan actie ondernemen. Inmiddels wordt iedereen met de gevolgen van de klimaatverandering geconfronteerd en komen gelukkig steeds meer mensen in beweging. Genoeg is het nog lang niet. Het klinkt niet prettig, maar waarschijnlijk moeten er nog enkele rampen gebeuren voordat iedereen is wakker geschud."
Duurzaam als mindset
"Mijn vrouw en ik zijn echt in de greep van duurzaamheid geraakt. Binnen hebben we ook bijna alleen natuurlijke en hergebruikte materialen gebruikt. De keuken is bijvoorbeeld helemaal gemaakt van hout en bamboe, met een eco-aanrechtblad. En nu het huis volledig duurzaam is, zetten we nog en tandje bij in onze koopgewoontes en gedrag. Dus we hebben een elektrische auto, gebruiken tandpasta-pillen en doen de was met wasstrips om plastic verpakkingen te verminderen. We kopen minder kleding, kiezen vaker voor tweedehands, eten geen vlees meer en beperken de dierlijke eiwitten zoveel mogelijk in onze voeding. Het is een mindset, als je eenmaal de knop hebt omgezet zie je overal kansen."
Ecologische voetafdruk
"Je moet duurzaam leven niet zien als een zware opgave. Wij hebben er echt plezier in om te kijken hoe we een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter kunnen laten. We stimuleren elkaar om steeds weer nieuwe dingen te bedenken. Ik realiseer me dat niet iedereen zich een volledig duurzaam huis als het onze kan veroorloven. Daarom probeer ik mensen enthousiast te maken en te laten zien wat zij wél kunnen doen. Ik geef onder meer lezingen en doe elk jaar mee met de Duurzame Huizenroute. We hebben al honderden mensen rondgeleid in onze woning, hopelijk hebben we veel van hen geïnspireerd en op ideeën gebracht."
Tips van Peter Haring
Wat iedereen sowieso kan doen is isoleren, isoleren, isoleren. Te beginnen met tochtstrips. Dat is de basis voor alle besparingen in je huis.
Kijk met infrarood-apparatuur waar in de winter warmte uit je huis lekt. Zo kun je gericht verbeteringen aanbrengen.
Je gedrag aanpassen kost geen geld en levert veel op. Liever kort douchen dan in bad, goed ventileren, minder stoken, gebruik maken van een deelauto, etc.
Laat je door een onafhankelijk energieadviseur voorlichten over wat er mogelijk is, kies wat er op dat moment bij jouw situatie past en breid het stap voor stap uit.
Meer zien van het duurzame huis van Peter Haring? familieharing.wordpress.com