Submenu

Dariëlle verduurzaamt samen met haar collega's hun vakantiepark

409 keer bekeken 0 reacties

Stap voor stap aanpakken, collega's betrekken en werken met een domino-effect: dat is volgens parkmanager Dariëlle van Bemmel hoe vakantiepark Landgoed Ginkelduin steeds duurzamer wordt.

"Molecaten is een familiebedrijf met 17 vakantieparken in Nederland. Duurzaamheid staat hoog op de agenda maar de middelen zijn beperkt, dus we moeten slim verduurzamen en het stap voor stap aanpakken. Samen met een collega heb ik als parkmanager van Molecaten Park Landgoed Ginkelduin in Leersum de laatste jaren het voortouw genomen om al onze parken klaar te stomen voor het internationale Green Key keurmerk. Daarmee laat je zien dat je duurzaamheid overal in je bedrijf toepast: van energie tot schoonmaak en van voeding en recycling."

Strenger dan keurmerk

"Ons vakantiepark heeft Green Key Zilver en voldoet aan de criteria voor de Green Key Gold: het hoogste niveau van het keurmerk. Toch heb ik die certificering nog niet aangevraagd. In mijn ogen kan het nog beter, mijn criteria zijn nog wat strenger dan die van Green Key. Zo wil ik in ieder geval het waterverbruik nog verlagen, dat lukt nog niet voldoende omdat we nog niet overal nieuwe cv-ketels hebben die een kleinere wateraanvoer aankunnen. We willen ook graag zonnepanelen installeren en minder gas gebruiken, dus hebben we ook proeven gedaan met een gasloze bungalow. Maar het park is vrij oud en de meeste infrastructuur ook, dus zodra het wat kouder werd en de stroomvraag steeg, klapte de elektra eruit. Van het gas af gaan betekent dus een enorme ingreep, waarbij het hele park op de schop moet. Ik ben graag bij het Lokaal Klimaat Akkoord betrokken om bij andere ondernemers te zien hoe zij met dit soort kwesties omgaan. Je kunt altijd van elkaar leren en met elkaar meedenken, óók als je in een andere branche zit."

Teams denken mee

"Ingrijpende aanpassingen kunnen we alleen maar stap voor stap aanpakken, maar op een ander niveau is er al heel veel gebeurd waardoor ons bedrijf duurzamer is geworden. We selecteren bijvoorbeeld onze leveranciers op hoe 'groen' zij zijn en hebben afspraken met hen gemaakt over transport, recycling, verpakking, enzovoort. Het mooie is dat je op die manier een domino-effect krijgt waarbij steeds meer bedrijven in de keten het belang van duurzaam ondernemen inzien. Verder beperken we uiteraard het afval, gebruiken we minder plastic, poetsen we met ecologische schoonmaakmiddelen, recyclen we zoveel mogelijk. Elk team bij Ginkelduin heeft van mij de vraag gekregen: waarin kunnen júllie duurzamer zijn? Op die manier is er hier veel draagvlak en enthousiasme ontstaan. Collega's gaan uitzoeken wat er kan, komen met goede ideeën. Zo hebben we al heel wat verbeteringen doorgevoerd en staan onze mensen er ook echt achter. Alle kleine beetjes helpen!"

 

Tips van Danriëlle

 Sta open om te leren van anderen, ook buiten je eigen branche. Zo zonde als iedereen zelf het wiel moet uitvinden!

 

 Betrek je medewerkers, laat ze meedenken, neem ze mee in het proces en de besluiten. Goed voor duurzaamheid én werkplezier.

 

 Zorg dat je gasten/klanten zien dat je werkt aan duurzaamheid. Doe je onzichtbare investeringen (zoals vervangen van cv-ketels), doe dan tegelijk ook iets wat wel zichtbaar is (zoals een afvalscheidingsstation).

 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen