Submenu

Ruud is voorzitter van de vrijwillige energie-ambassadeurs

564 keer bekeken 0 reacties

Als voorzitter van de vrijwillige Energie-ambassadeurs ziet Ruud Schook dat steeds meer inwoners van de Utrechtse Heuvelrug hun huis willen verduurzamen. Waar voorheen de motivatie vaak 'een beter milieu' was, is er met de stijgende energieprijzen een duidelijke verschuiving naar 'kosten besparen'.

*Dit interview is gehouden eind augustus. Uitspraken in dit interiew kunnen door de actualiteit zijn ingehaald.*

"Tot voor kort was de zomer voor ons als energie-ambassadeurs de periode waarin we rustig op vakantie konden, maar dit jaar werden we ook in de zomermaanden overstelpt met aanvragen voor een energiescan. Iedereen wil graag weten hoe zij kosten kunnen besparen. De energieprijzen stijgen dan ook het dak uit. Dat geldt ook letterlijk: als je dak niet is geïsoleerd, verlies je al snel zo'n 30% warmte."

Onafhankelijk advies

"Isolatie is één van de dingen die wij als energie-ambassadeurs bespreken met bewoners die ons inschakelen voor een gratis energiescan. Met een gesprek 'aan de keukentafel' en een rondje door het huis kunnen we meestal goed helpen om de zaken op een rijtje te krijgen. Want iedereen weet inmiddels wel dat we onze huizen moeten verduurzamen, maar je hoort zo veel verschillende verhalen over hoe je dat aanpakt... De energie-ambassadeurs zijn onafhankelijk; we komen geen zonnepanelen of warmtepomp verkopen. We wisselen onderling kennis uit en zorgen dat we bij zijn op het gebied van technische ontwikkelingen."

Begin bij de basis

"Samen met de bewoner kijken we wat nodig is, wat mogelijk is en hoe je dat in stappen kunt gaan doen. Als je een huis hebt uit 1920 met enkelsteensmuren, geen spouwmuur en enkel glas, denk dan nog maar even niet aan een warmtepomp. Dan moet je beginnen bij de basis: isoleren, isoleren, isoleren. Andere bewoners zijn al behoorlijk ver met verduurzamen, daar kun je kijken wat zij met nieuwe technieken nog verder kunnen doen. Elke woning is anders en elke bewoner heeft andere ambities, dat maakt dit zo leuk om te doen."

Geduld

"Mensen denken vaak dat het heel kostbaar is om duurzamer te wonen. Bij het zien van de pittige prijzen van warmtepompen, zonnepanelen en ventilatiesystemen haken ze af. Maar er is al zó veel te doen zonder dat het je meteen voor dergelijke grote ingrepen gaat. Misschien kun je sparen voor zonnepanelen en ondertussen zelf de zolder en de vloer isoleren, dat is niet ingewikkeld of duur. Het hoeft ook niet allemaal nog dit jaar te gebeuren. Sowieso moet je geduld hebben, er zijn wachtlijsten voor de installatie van warmtepompsystemen en ook zonnepanelen heb je niet morgen op je dak als je vandaag bestelt. Dat gaat me wel aan het hart: de bereidheid is momenteel heel groot, maar de handjes die het moeten doen ontbreken. Terwijl we nu écht moeten doorpakken."

 

Tips van Ruud

 Met tochtstrips of een dik gordijn voor de voordeur bespaar je flink wat warmte. Check ook de keukendeur op tocht!

 

 Maak voor jezelf inzichtelijk wat je apparaten verbruiken, dat kan met een verbruiksmeter.

 

 Kijk eens op de website van Milieu Centraal en op dit platform bij 'Zelf wat doen?' daar staan heel veel handige tips & trucs.

 

 Maak een afspraak met een energie-ambassadeur, via klimaatneutraal@heuvelrug.nl.

 

 Lijkt het je leuk om zelf als vrijwillige ambassadeur aan de slag te gaan? Meld je aan via klimaatneutraal@heuvelrug.nl

 

Bijgevoegd een flyer (BESPAARTIPS) en een folder (Hoeveel levert verduurzaming van de woning op), die meer informatie geeft. Let op! De flyer is uit 2021 en de folder uit 2020. Sommige bevindingen zijn door de actualiteit zijn ingehaald.

 

 
 

Afbeeldingen

Reageren

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE 

 

 

Cookie-instellingen