Submenu

Femke en Douwe wonen duurzaam in Amerongen

456 keer bekeken 0 reacties

Voor Femke en Douwe is duurzaamheid een levensstijl. Zo dragen zij zorg voor de aarde en - niet onbelangrijk - ze plukken er ook zélf de vruchten van.

"Ons huis naast de korenmolen in Amerongen hebben we zo duurzaam mogelijk gemaakt. Goede isolatie was er al, wij hebben onder meer een hybride ventilatiewarmtepomp en 12 zonnepanelen toegevoegd. De elektriciteit die we verbruiken wekken we volledig zelf op en ons gasverbruik is heel laag. Hopelijk kunnen we met een zonneboiler op het dak in de nabije toekomst ons gasverbruik nog verder terugbrengen."

Balans in de tuin

"In de tuin wilden we graag een paar fruitbomen, want die geven diepte en schaduw, maar ook bloesem en fruit. Oogsten uit eigen tuin, dat leek ons geweldig. Vanuit de filosofie van de permacultuur hebben we gewerkt met 'plantengildes'. Onder elke boom zetten we een combinatie van kruiden en planten die ervoor zorgt dat de boom zich prettig voelt en goed fruit geeft. Naast appels, kweeperen, pruimen en frambozen hebben we veel bijen- en vlinderplanten in de tuin gezet. Als je een gebalanceerd plan maakt, kun je ook op een relatief klein oppervlakte echt een leuke tuin maken waarmee je bijdraagt aan de biodiversiteit."

"Onze voortuin was altijd gebruikt als parkeerplaats, daar hebben we zo veel mogelijk tegels gelicht en een paar fruitbomen en veel bloeiende planten geplant. Regelmatig poseren er mensen in onze voortuin bij de appelboom, met op de achtergrond de molen - ik denk dat onze boom regelmatig voorbijkomt op Instagram, haha."

Kweken voor de toekomst

"We willen niet alleen duurzaam leven, maar ook duurzaam ondernemen. Daarom zijn we een biologische fruitboomkwekerij gestart: Boomkroon. Op drie percelen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug kweken we zelf fruitbomen: appelbomen, peren, kersen en pruimen. Dat doen we biologisch, dus zonder pesticiden en kunstmest. Ruim 130 verschillende soorten, bij elkaar een waar smakencircus! We kweken veel historische rassen die elders nauwelijks gekweekt worden en die wij willen behouden voor de toekomst. We enten de bomen zelf, dat is echt ambachtswerk wat al eeuwen op dezelfde manier gebeurt. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld bomen geënt van een jutteperenboom die al sinds 1600 in een Haags hofje staat en nog altijd vrucht draagt. De nakomelingen die uit de scheuten van die boom groeien, zullen op hun beurt ook weer honderden jaren leven en peren geven. Ook dat is duurzaamheid!"

Beter achterlaten

"We moeten zorgdragen voor de aarde, dat is gewoon je plicht als aardbewoner. Als je de aarde bewerkt, moet je het beter achterlaten dan je het kreeg. Voor ons is dit hoe we willen leven en werken. Niet om een keurmerk ofzo te krijgen, maar gewoon omdat we ons er prettig bij voelen en omdat we onze dochters een goede toekomst wensen."

Tips van Femke

Kies voor een duurzame levensstijl omdat het ook veel plezier geeft. Neem je kinderen mee in duurzame initiatieven: jong geleerd, oud gedaan.

 

 Met kleine aanpassingen in je tuin kun je al veel doen voor de biodiversiteit en tegen de gevolgen van klimaatverandering. Denk ook aan een regenton!

 

 Plant een fruitboom in je tuin, dan geniet je niet alleen van het fruit, maar ook van de schaduw en van de vogels en insecten die erop afkomen.

 

 

 

 

Afbeeldingen

Reageren

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE 

 

 

Cookie-instellingen