Submenu

Pieter en Karin turnden een opknapper om tot aardgasvrije energieneutrale woning

201 keer bekeken 0 reacties

Pieter Ruigewaard (64) & Karin Neefjes (65) wilden hun vrijstaande woning in Leersum graag inruilen voor een kleinere, levensloopbestendige woning, dichtbij een treinstation. Aardgasvrij en het liefste ook nog energieneutraal.

Aan de Bakkersweg in Maarn vonden ze bij toeval een woning die aan de meeste punten op hun wensenlijstje voldeed, maar allesbehalve energiezuinig was. Dus besloten ze deze ‘opknapper’ dan maar zelf gasloos en energieneutraal te maken. Maar hoe pak je dat aan, wetende dat aannemers en bouwmaterialen schaars zijn en de wachttijden lang? Pieter en Karin delen hun ervaringen.

“We zijn op zoek gegaan naar een huis waar toch al heel veel aan moest gebeuren. Dat maakt verduurzamen ook makkelijker”, licht Pieter toe. Karin en hij maakten eerst zelf een plan voor de verbouwing. “Netjes met een eigen digitale tekening en een Word-document met de bijbehorende uitgangspunten. Dat ik een technische achtergrond heb en het al ons derde ‘klushuis’ is, was wel prettig natuurlijk.”

Gratis energieadvies

“Na de aanschaf hebben we Kees Bakels, onafhankelijk energieadviseur van ‘Van Grijs naar Groen’, gevraagd om het pand te bekijken. Omdat we inwoner zijn van de Utrechtse Heuvelrug was dit advies gratis. Samen met Kees hebben we een plan gemaakt voor de verduurzaming. AR10-architecten uit Maarn heeft ons plan voor de grondige renovatie en uitbouw van het pand verder uitgewerkt en gezorgd voor de bouwkundige en constructie technische uitgangspunten, waaronder de vertaling naar materiaalkeuzes en diktes zodat de isolatiewaarden gehaald worden.”

Lokale installateur

“De keuze voor de warmtepomp en bijbehorende ventilatiesysteem hebben we ook met Kees gemaakt. Hofland Installatietechniek uit Woudenberg heeft als dealer van de pomp de installatie uitgevoerd. Zij hebben ook het ventilatiesysteem, zonnepanelen en de loodgieterswerkzaamheden (riolering, waterleiding en sanitair) verzorgd. Dat was een erg goede keuze, hoewel we merkten dat deze geavanceerde warmtepomp ook voor de vakmannen van Hofland uitdagende kanten heeft.”

Slapeloze nachten

“Het lukte niet om een lokale aannemer te vinden die binnen een aantal maanden met het bouwkundige werk kon beginnen. Via via zijn we uiteindelijk met een projectbegeleider in contact gekomen die met een netwerk van zzp’ers werkt, maar dat was geen onverdeeld succes. We zagen de projectbegeleider erg weinig en de zzp’ers werkten langs elkaar heen. Ik ben steeds meer zelf de coördinatie op me gaan nemen, maar dat leidde wel tot aardig wat gedoe en slapeloze nachten.”

“Uiteindelijk is het goed gekomen, binnen de planning en bijna binnen het budget”, blikt Pieter terug. “De zeer goede vloer-, wand- en dakisolatie zorgen dat de woning warmte heel goed vasthoudt. Daardoor hoeven we veel minder te ‘stoken’ dan in onze oude woning. En dankzij de warmtepomp is er ook geen gas meer nodig voor verwarming van de ruimtes en het tapwater. De 24 zonnepanelen wekken (over een heel jaar genomen) meer dan genoeg elektriciteit op voor de warmtepomp. Zie daar de aardgasvrije energieneutrale woning die we voor ogen hadden!”

Tips van Pieter & Karin:

  • Bepaal je doel en ambities: wil je een lagere energierekening, meer comfort in huis (zo ja, welke ruimtes?), ga je voor een hoger energielabel en woningwaarde, wil je bijdragen aan CO2-besparing?
  • Leer de technische termen over o.a. isolatie en de warmtepomp (Rc-waarde, U-waarde, COP, SPF, etc.) zodat je weet wat de aannemers en installateurs bedoelen.  
  • Verzamel cijfers over je energieverbruik en de staat van isolatie van je woning.
  • Vraag gratis advies aan een energie-ambassadeur energieambassadeurs@heuvelrugenergie.nl
  • Start met een top-drie van de maatregelen die je wilt nemen: begin met de quickwins.
  • Als je meer wilt: huur gratis onafhankelijk advies in van ‘Van Grijs naar Groen’.
  • Besef dat de kosten voor de baat gaan.

Afbeeldingen

Reageren

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE



 

 

 

Cookie-instellingen