Buitenplaats Broekbergen

Margreet van Klaveren 02-11-2023 118 keer bekeken 0 reacties

Een prachtige plek met een rijke historie en bevlogen eigenaren die het hoofdhuis en de bijgebouwen proberen zo duurzaam mogelijk te renoveren met behoud van monumentale waarden. Wij spraken met de eigenaar Henk den Boon en stelden hem enkele vragen:

Wat waren uw overwegingen, toen u dacht aan het verduurzamen van uw pand?

Ik had drie overwegingen voor het verduurzamen van ons huis: Allereerst de maatschappelijk noodzaak om klimaatneutraal te worden en het klimaat te redden. Stel, dat de zeespiegel inderdaad meters stijgt, dan verdwijnen de meeste Nederlandse monumenten onder water! Daarnaast werden we gedreven door de wens  de hoge energierekening te verlagen en het verkrijgen van meer comfort als monumentengebruiker.

Waren er struikelblokken onderweg naar het verduurzamen van uw pand?

Het grootste technische struikelblok is, om een monument te verduurzamen zonder de monumentale waarden aan te tasten.  Dat komt toch wel door de complexiteit van het pand. Een financieel struikelblok zijn de hoge kosten en dat er voor een monument te weinig subsidie is, en de eisen van de gestelde isolatiewaarden van verduurzamingssubsidies voor monumenten niet haalbaar zijn. Daarnaast is voor de meeste plannen,  vanwege de monumentale status, een omgevingsvergunning nodig. Dit traject is gecompliceerd en de gemeente heeft ook niet de ambtelijke capaciteit om dit van a tot z te ondersteunen.

Wat is het grootste succes, dat u geboekt heeft met de verduurzamingsronde?

Ons streven was maximale energiebesparing, we hebben dit bereikt door toepassen van dun monumentenglas in onze ramen, dubbele kierdichting, isolatie van de gevel vanaf de binnenkant met vochtbewaking van de balkkoppen, elektrische warmtepompen, zonnepanelen uit het zicht op het hoofdhuis en op een dakvlak van een niet monumentaal onderdeel, ventilatie met warmteterugwinning en verwarming door middel van dunne vloerverwarming op lage temperatuur. Daardoor hoeven de bestaande deuren en deurkozijnen niet ingekort te worden.  

Welk advies kunt u meegeven aan andere monumenteneigenaren?

Combineer het groot onderhoud met verduurzaming, vervang bijvoorbeeld enkel glas met dun (vacuum)monumentenglas. Isolatie buitenmuren en dak vanaf de binnenzijde en een hybride electrische warmtepomp. Maak vooraf een plan: kijk naar snelle winst zoals kierdichting maar maak ook een integraal plan dat isolatie, warmte oplossingen en ventilatie combineert. Er is vaak veel mogelijk maar het moet op de juiste wijze gebeuren.

0  reacties

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE 

 

 

Cookie-instellingen