Hadewijch uit Driebergen: Veel mensen hebben géén idee

15-12-2022
310 keer bekeken 1 reacties

Zelf genoot ze jaren van een houtkacheltje, dus ze begrijpt mensen die stoken voor de gezelligheid en de warmte helemaal. Maar sinds Hadewijch een kind heeft met astma, staat zij er toch iets anders tegenover. "Als mijn zoontje weer eens te benauwd is om te slapen, denk ik serieus aan verhuizen."

Urenlang hoesten

"Mijn zoon is zes en gebruikt het hele jaar door astmamedicatie. Hij moet met het raam open slapen, heeft continu frisse lucht nodig om vrij te kunnen ademen. Met name als hij verkouden is, prikkelt de rook die zijn kamer binnenkomt zijn longen extra en ligt hij urenlang te hoesten. Kijk, dat ik mijn wasgoed niet meer buiten kan hangen en zelf soms ook wakker lig van de stank, is vooral heel irritant. Maar zien hoe mijn kind het onnodig benauwd heeft, doet mij verdriet en maakt me boos."

Sleutel: bewustwording

"Het gros van de mensen met een houtkachel of open haard weet niet wat de uitwerking van houtrook kan zijn op de gezondheid van anderen. Trouwens, ook op je eigen gezondheid als stoker... De rook van een houtvuur bevat altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof en koolmonoxide, en dat komt ook ín je huis terecht. Ik had daar zelf óók geen idee van toen ik nog mijn houtkachel stookte en ik vind het helemaal niet raar dat mensen dat niet weten. Volgens mij ligt de sleutel tegen overlast bij bewustwording. Hout stoken verbieden kan niet, en dat is ook niet nodig als iedereen zich aan een paar simpele richtlijnen houdt. Niet stoken bij windstil of mistig weer, geen rotzooi verbranden en neem een kachel die goed verbrandt, liefst met een filter."

Mooi gebaar

"Bij een achterbuurman stuitte ik helaas op een muur met mijn poging tot bewustmaking. Hij verbrandt allerlei viezigheid én laat regelmatig zijn opknapauto's uitgebreid staan ronken bij zijn huis, zó lang en hard dat onze tuin soms blauw staat van de uitlaatgassen. Hij vond het maar onzin dat we daar last van zouden hebben, zijn auto's hadden tenslotte een roetfilter. "Gelukkig kan het ook anders. Een andere buurman las in de buurtapp over de gezondheidsklachten die anderen ervaren en vond het ontzettend vervelend. Hij was zich totaal niet bewust van de overlast. Hij kwam bij ons aan de deur en stelde voor om mij voortaan een appje te sturen als hij de kachel aan gaat doen, zo eens in de 14 dagen. Dan kan ik in ieder geval op tijd de ramen sluiten. Dat is weliswaar maar één van de tientallen houtstokers in de buurt, maar het gebaar doet me goed."

In de allesbrander

"Ik heb gehoord dat de gemeente komt met folders die je kunt krijgen om zelf anoniem bij buren door de bus te doen als je overlast ervaart. Met daarin voorlichting over de overlast die wordt ervaren en uitleg over verstandig stoken. Dat lijkt mij een goede manier om heel gericht de mensen die het betreft bewust te maken. Al vrees ik wel dat zo'n folder bij mijn achterbuurman regelrecht in de allesbrander belandt."   

Afbeeldingen

Maria van Veen

29-02-24 om 20:16

Ik lees net dit artikel van dec 2022. Ik heb zelf ook regelmatig contact gehad met de gemeente ivm stankoverlast als gevolg van houtkachels maar daar wordt steeds terug geketst dat men bij de landelijke politiek moet zijn. Droevig te moeten constateren dat er na dit artikel nog niets is veranderd. Sterker nog: ik zie steeds meer houtkachels ingebouwd worden. Heb net een rondje Amerongen gelopen met mijn hond. Met een sjaal voor mijn mond vanwege de indringende houtstooklucht. Het miezert dus de rook blijft enorm hangen. Onbegrijpelijk dat er met enige regelmaat ( zoals vandaag dd 29-02-2024 ) artikelen in de Kaap staan over schone lucht akkoord. Wat een wassen neus. Mooie woorden, maar waar blijven de daden??  Een meetkastje ophangen zou ik graag willen maar ik zie als leek door de bomen het bos niet welke ik aan moet schaffen. Recht op schone lucht is blijkbaar een private zaak geworden; enige medewerking vanuit de gemeente behelst niet meer dan woorden. En verder moet je het maar zelf uitzoeken.

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE 

 

 

Cookie-instellingen