Edwin uit Maarsbergen: Belangrijk om te weten hoe, wat en wanneer je stookt

15-12-2022
244 keer bekeken 0 reacties

Verantwoord stoken is niet heel moeilijk, als je je aan een paar basisregels houdt, stelt Edwin uit Maarsbergen. Zijn twee-onder-een-kapwoning uit de jaren '50 wordt verwarmd met een hybride warmtepomp, maar op de koudste dagen kiest Edwin er regelmatig voor om bij te stoken met de houtkachel.

De juiste kachel

"We hebben bewust gekozen voor een moderne gietijzeren houtkachel met een rendement van minimaal 90%. Een ouderwetse open haard lijkt misschien veel warmte op te leveren omdat je open vlammen ziet, maar je stookt in feite een vuurtje onder een gat, de warmte stijgt op en verdwijnt grotendeels door de schoonsteen."

Bij de koudste dagen stookt hij bij met de houtkachel, dan trekt de warmtepomp het niet alleen. Ook voor de gezelligheid gaat de houtkachel af en toe aan.

Geen afval

"Naast de keuze voor een kachel met veel rendement, letten we ook op wát we stoken. Zelfs al heb je een Allesbrander: je bent geen afvalverbrandingsinstallatie, dus hou het bij hout. Of pellets, als je een pellet kachel hebt. Al het andere levert meer schadelijke stoffen op. Wij stoken zelf blokken schoon en droog rondhout. Droog hout is beter omdat er dan geen energie verloren gaat voor het verdampen van vocht waardoor je minder rendement overhoudt."

 

Stookwijzer.nl

"De volgende regel voor verantwoord stoken is dat je naar het weer kijkt voor je de kachel aansteekt. Dat doen wij nu nog een beetje op gevoel: je ziet dat het mistig is of windstil en dan stook je niet want dan blijft de rook hangen en kunnen buren er last van hebben. Ik heb begrepen dat je op stookwijzer.nu heel makkelijk kunt checken wat het stookadvies is voor jouw locatie, dus dat wil ik voorstaan ook gaan gebruiken." Ik krijg nu ook via stookalert.nl een signaal als er door het RIVM een stookalarm wordt afgegeven. Heel laagdrempelig.

 

Rekening houden

"Wij hebben nog nooit klachten gehad van mensen uit de buurt als we stookten. Het lijkt me een lastige discussie: stel dat je nieuwe buren krijgt die om gezondheidsredenen vragen dat je de houtkachel helemaal niet meer gebruikt. Natuurlijk wil je graag rekening houden met elkaar. Ik zou er wel in meegaan en stoppen met stoken, maar het zou ook een beetje wringen. We zouden de gezelligheid missen en hogere stookkosten hebben. Ik heb zelf lichte astma en nergens last van als er gestookt wordt. Het wordt nu naar mijn mening vaak gebracht alsof iedereen met astma benauwd wordt van houtrook, maar dat is maar een klein deel. Dus ik ben bang dat die reden ook wel eens onterecht wordt gebruikt."

Afbeeldingen

0  reacties

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE 

 

 

Cookie-instellingen